Sıcaklık değişiminin tarla ve bahçe ürünlerinde kayıplara neden olacağı belirtiliyor: Ülke tarımı ‘don’du

İklim Krizi Tarımı Vurdu: Zirai Don Felaketi Üreticiyi Çaresiz Bıraktı

İklim krizinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde ve altında seyreden sıcaklıklar tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir ayda önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don felaketi, üreticileri çaresiz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üretimin devamlılığı için üreticilerimize destek olmalıyız ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanlarında olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise ülkemiz genelinde etkili olan zirai don felaketinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Güldal, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını umut etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun’da düzenlenen “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinginde zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Özel, bu önerileri TBMM’ye teklif sunacaklarını ve iktidarın reddedeceğini ifade etti.

Çeşitliliğe Önem Verilmeli

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Süer Topuzoğlu, ülke tarımında monokültür olarak tanımlanan tek ürün üretiminin iklim değişikliklerine karşı hassas olduğunu belirterek çeşitliliğe yönelik üretim sistemlerinin önemini vurguladı. Topuzoğlu, çeşitliliğe dayalı üretim sistemlerinin ekonomik ve ekolojik direnci güçlendirdiğini ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı ise tarımsal sigortacılığın geliştirilmesi ve tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini belirterek yaşanan don felaketinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Birçok Ürün Zarar Gördü

Son bir ayda farklı bölgelerde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle birçok üründe zarar meydana geldi. Akdeniz’de patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve karpuz, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Karadeniz Bölgesi’nde fındık, İç Anadolu Bölgesi’nde elma, patates, erken ekilen şekerpancarı, meyve bahçeleri ile birlikte birçok ilde tarla bitkileri ve meyveler büyük zarar gördü.

Related Posts

İnegöl’de Su Olmadan Tarım Uygulaması

İnegöl’de Hamzabey Göleti’nde su olmamasına rağmen çiftçiler yeni ürünler ekti, hasat yaptı.

GTB’de Gıda Analiz Eğitimi Düzenlendi

GTB Laboratuvarı, gıda analizlerinde kaliteyi artırmak için eğitim programı düzenledi.

İngiltere’de yıllık enflasyon haziranda arttı

İngiltere’de yıllık enflasyon haziranda yüzde 3,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Japon otomotiv devlerinden ABD’ye rekor indirim!

Japon otomobil üreticileri ABD’ye ihraç edilen ürünlerin fiyatlarını rekor hızda düşürdü. Bloomberg News’in haberine göre, Japon otomobil üreticileri,Trump’ın gümrük vergileri otomobilleri vururken şirketlerin rekabetçi kalabilmesi için kârlarından …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …