Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Ipsos Türkiye Araştırması: Türkiye’de Yaşam Memnuniyetsizliği Yükseliyor

Ipsos Türkiye’nin 2024 yılına dair hazırladığı “Alışverişçi Yıllığı” araştırması, ekonomik zorlukların bireylerin yaşam memnuniyetini ve tüketim alışkanlıklarını derinden etkilediğini ortaya koydu. Türkiye’de yaşayan bireylerin sadece yüzde 33’ü “Bugünkü hayatımdan memnunum” dediği, yüzde 50’sinin kendisini “yorgun” olarak tanımladığını gösterdi.

Araştırmaya göre, Türkiye 12 yıl öncesine göre mutluluk skorunda 40 puan kaybetti ve ülkede yaşayan her iki kişiden yalnızca birinin kendisini mutlu hissettiği belirtildi.

Harcamalar azaldı, borçlar arttı

Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 68’i, 2024 yılında hane harcamalarını azaltmak zorunda kaldığını ifade etti. Yalnızca yüzde 12’lik bir kesim tüm giderlerini karşılayabildi. Kredi kartı kullanımı artarken, hane halklarının hızlı tüketim ürünü harcamalarının yüzde 46’sı kredi kartı ile gerçekleşti. Ancak bireylerin yüzde 85’i kredi kartı borçlarını ödeyemediğini dile getirdi.

Et ürünlerinden temizlik malzemelerine, birçok kalemde kısıtlama

Araştırmaya göre, hane halkları geçen yıla oranla 33 kez daha az alışveriş yaptı. Et ürünleri, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde kısıtlama olduğu belirtildi. Hızlı tüketim ürünü alışverişi artmasına rağmen alınan ürün sayısında azalma yaşandı.

Araştırmada, indirim marketlerine yönelimin arttığı ve tüketicilerin geleceğe dair belirsizlik içinde olduğu vurgulandı. Ipsos, 2025’in ilk üç ayında gözlemlenen eğilimlerin 2024’teki trendleri yansıttığını ve tüketicilerin günlük yaşama odaklandığını belirtti.

Related Posts

Yapay zekaya her şey sorulur mu? Uzmanı yanıtladı

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekaya sorulacak sorulara dair önemli ipuçlarını paylaştı. Peki yapay zekaya her şey sorulur mu?

Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz çelikte Çin ve Endonezya menşeli ürünlere yönelik anti damping soruşturması, mutfak eşyasından otomotive kadar birçok sektörde fiyat artışlarını tetikleyebilir. PASİD Başkanı Arslan Küçükemre, olası vergiler ve soruşturma sonucuyla iç piyasada maliyetlerin artacağı, ihracat gücünün zayıflayacağı uyarısında bulundu.

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

0 faizle kredi kampanyası: Otomobil alacaklar dikkat

Citroen, mayıs ayına özel olarak binek ve hafif ticari araç modellerinde sıfır faizli kredi kampanyası başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, kampanya kapsamında yeni Citroen C4’ün benzinli versiyonunda 150 bin lira için 12 ay vadeli ve yüzde 0 …

Trump: ‘Çin ile Amerika’nın yararına anlaşma yapmalıyız’

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu yapılacak ABD-Çin görüşmeleri öncesinde “(Çin ile) Amerika için iyi bir anlaşma yapmalıyız.” dedi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir