Bayram yaklaşırken kurban pazarı hareketlendi: 2025 kurbanlık fiyatları ne kadar?

Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor: Fiyatlar Rekor Seviyede!

Çadırlar bir bir kuruluyor, çitler çekiliyor, yem ve kesim alanları düzenleniyor. Kurban Bayramı yaklaşırken hazırlıklar sürüyor.

Besiciler kurban satış alanlarını hazır hale getirirken, İstanbul’a kurbanlık sevkiyatının 22 Mayıs itibarıyla başlaması öngörülüyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları geçen seneye kıyasla ciddi oranda yükselmiş durumda. 2024 yılında 30 bin TL’ye satılan büyükbaş kurbanlıkların bu yıl kişi başı ortalama 40 bin TL’ye ulaşacağı ifade ediliyor.

ORTALAMA FİYATLAR 200 BİN TL’Yİ BULUYOR

Kurbanlık fiyatlarının artmasında pek çok etken rol oynarken, pazarlarda duyulan fiyatlar şaşırtıyor.

NTV’de yer alan habere göre, Kurban Pazarı Kurucusu Kadir Kızıltaş, “Mal gelir 1 tonluk ayrı olur, 300 kilo gelir ayrı olur. Fiyatlar değişiklik gösterir. Ancak ortalama mal 200 bin liradan aşağıya düşmez” ifadelerini kullandı.

NAKLİYE VE KİRA MALİYETLERİ DE ARTIŞI TETİKLİYOR

Hayvan fiyatlarının artmasında sadece besi maliyetleri değil, lojistik giderler de etkili oluyor. Doğu illerinden Marmara Bölgesi’ne kurbanlık taşımak isteyen üreticiler için nakliye bedeli 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Öte yandan, kurban pazarlarında yer kiralamak isteyen satıcılar da ciddi bir artışla karşı karşıya. Geçtiğimiz yıla göre neredeyse iki katına çıkan yer kiraları bu yıl 150 bin TL’ye kadar yükseldi.

HAYVAN SAYISINDAKİ AZALMA BESİCİLERİ ZORLUYOR

Besicilerin karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun ise kurbanlık hayvan sayısındaki azalma. Pek çok üretici, sayılardaki düşüşün hem arzı daralttığını hem de fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine neden olduğunu belirtiyor. Bu durum, tüketicilerin alım gücünü daha da zorlayacak gibi görünüyor.

Related Posts

Bakanlığın yüzde 75 hibesiyle 73 üreticiye kuru fasulye tohumu verildi

Edirne genelinde, 73 üreticiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi” (TAKE) kapsamında, 625 dekar alana ekilmek üzere yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu verildi. “Tarım Arazilerinin Kullanımının …

Romanya’da enflasyon yerinde saydı

Romanya’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,85 olarak ölçüldü. Bu oran, bir önceki ay olan Mart’taki yüzde 4,86’lık seviyeye oldukça yakın seyretti. Ülkenin ulusal istatistik kurumu olan Romanya Ulusal İstatistik Enstitüsü …

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yapay zekaya her şey sorulur mu? Uzmanı yanıtladı

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekaya sorulacak sorulara dair önemli ipuçlarını paylaştı. Peki yapay zekaya her şey sorulur mu?

Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz çelikte Çin ve Endonezya menşeli ürünlere yönelik anti damping soruşturması, mutfak eşyasından otomotive kadar birçok sektörde fiyat artışlarını tetikleyebilir. PASİD Başkanı Arslan Küçükemre, olası vergiler ve soruşturma sonucuyla iç piyasada maliyetlerin artacağı, ihracat gücünün zayıflayacağı uyarısında bulundu.

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.