Küçükbaş kurbanlık arzında sıkıntı beklenmiyor

Türkiye’de Kurbanlık Hayvan Satışları Hakkında Genel Değerlendirme

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı olan Çelik, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık hayvan varlığı ve satışı hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik, kurbanlık satışlarının başladığını belirterek, “Bu yıl da geçmiş yıllardan farksız olarak kurbanlık hayvan arzında herhangi bir eksiklik yaşanmayacak. Çok sayıda kurbanlık hayvan satışa hazır durumda. Her yıl 2,5-3 milyon arasında küçükbaş hayvan kurbanlık olarak satılmaktadır. Bu yıl ise 3 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan, yetiştiricilerimiz tarafından satışa sunulacak.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların genellikle küçükbaş hayvanlara yöneldiğini belirten Çelik, “Kurbanlık hayvan fiyatları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Bu yıl ise fiyatlarda geçen seneye göre ortalama yüzde 18 artış bekleniyor. Bu fiyat artışında, yem gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği en büyük etken olarak ön plana çıkıyor. Canlı kilogram fiyatı küçükbaş hayvanlarda 270 ile 300 lira arasında değişiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız kurbanlıklar için 11 ile 18 bin lira arasında ödeme yapacaklar. Büyükbaş hayvanlarda ise fiyatlar 100 bin ile 160 bin lira arasında değişebilmektedir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kurban hisse bedelinin 13.500 lira olduğunu hatırlatan Çelik, bu fiyatı makul bulduklarını ifade etti.

Kurbanlık hayvanlarını bizzat satın almak isteyen vatandaşları, ticari amaç güden kuruluşlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, “Kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep edilmemeli.” dedi.

“Belediyelerden Kurban Satış Yerlerinde Destek Bekliyoruz”

Çelik, kurban satış yerleri konusunda belediyelere çağrıda bulunarak, “Her yıl Kurban Bayramı öncesinde belediyelere, yetiştiricilere destek olmaları çağrısında bulunuyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak belediyeler, yüksek miktarlarda işgaliye ücreti talep ediyorlar. Bu nedenle belediyelerimizin Kurban Bayramı’nı sadece bir gelir kapısı olarak görmeyerek yetiştiricilere destek olmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

Bakanlığın yüzde 75 hibesiyle 73 üreticiye kuru fasulye tohumu verildi

Edirne genelinde, 73 üreticiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi” (TAKE) kapsamında, 625 dekar alana ekilmek üzere yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu verildi. “Tarım Arazilerinin Kullanımının …

Romanya’da enflasyon yerinde saydı

Romanya’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,85 olarak ölçüldü. Bu oran, bir önceki ay olan Mart’taki yüzde 4,86’lık seviyeye oldukça yakın seyretti. Ülkenin ulusal istatistik kurumu olan Romanya Ulusal İstatistik Enstitüsü …

Bayram yaklaşırken kurban pazarı hareketlendi: 2025 kurbanlık fiyatları ne kadar?

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesim alanlarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla kıyasla yüzde 35 oranında artması bekleniyor. Hem alıcıyı hem de satıcıyı zorlayan bu artış, pazarları daha bayram gelmeden hareketlendirmiş durumda.

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yapay zekaya her şey sorulur mu? Uzmanı yanıtladı

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekaya sorulacak sorulara dair önemli ipuçlarını paylaştı. Peki yapay zekaya her şey sorulur mu?