TÜİK’e madde sepeti davası: Kazandığımız mahkemelerin kararlarını uygulatmak için mahkemedeyiz

TÜİK’in Enflasyon Hesaplamalarıyla İlgili DİSK’in Hukuk Mücadelesi Sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarında transparansı sağlamaması üzerine Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne yeni bir dava açtı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kazandığımız mahkemelerin kararlarını uygulatmak için mahkemede çaba gösteriyoruz” açıklamasını yaptı.

DİSK, TÜİK’in 2022 yılında kamuya açıklamayı bıraktığı madde fiyat listesi konusundaki hukuk mücadelesini devam ettiriyor. Önceki yargı zaferlerine rağmen TÜİK’in kararları uygulamaması sebebiyle, mahkeme kararlarının uygulanması talebiyle yeni bir dava açıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde yapılan duruşmanın ardından yayınladığı açıklamada, yargının kararlarının uygulanmamasının halkın gelirini direkt olarak etkilediğine dikkat çekti.

CİMER ve Adalet Bakanlığı’ndan Ret Geldi

TÜİK, 3 Haziran 2022 tarihinden bu yana enflasyon hesaplamalarında temel aldığı madde fiyat listesini kamuoyuna açıklamayı sonlandırdı. Bunun üzerine DİSK, önce 6 Haziran 2022’de CİMER’e, ardından 4 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurarak fiyatların açıklanmasını talep etti. Ancak her iki başvuru da reddedildi.

DİSK’in girişimleri sonucunda Adalet Bakanlığı’na karşı açılan dava kazanıldı. TÜİK, bu karara itiraz etti ancak Ankara Bölge İdare Mahkemesi itirazları 15 Eylül 2023 tarihinde reddetti. TÜİK, Danıştay Başsavcılığı’na yaptığı başvurudan da sonuç alamadı.

Savcılık da İşleme Koymadı

TÜİK’in tarafsızlığını yitirmemesi adına DİSK, kurum yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu başvuruyu işleme koymadı. Bu durum üzerine DİSK, 11 Haziran 2024 tarihinde kesinleşmiş mahkeme kararlarının uygulanması için yeni bir dava açtı. Davanın ilk duruşması ise 29 Mayıs’ta gerçekleşti.

“Düşük Enflasyonla Maaş Zamları Budanıyor”

Duruşma sonrası konuşan Arzu Çerkezoğlu, enflasyon verilerinin şeffaf olmamasının milyonların gelirini azalttığını vurguladı. Çerkezoğlu, “Kazandığımız mahkemelerin kararlarını uygulatmak için mahkemeye başvuruyoruz. Bu yılın ilk 4 ayında işçi ve emekliler toplamda 177 milyar lira gelir kaybına uğradı. Düşük gösterilen enflasyonla maaş zamları kısıtlanıyor. Yargı kararlarının uygulanmaması, milyonların gelirlerinin gerçek enflasyon karşısında erimesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemesi başladı

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Araç sahipleri, 31 Temmuz 2025’e kadar ödemelerini e-Devlet, Dijital Vergi Dairesi, bankalar, PTT ve vergi daireleri aracılığıyla yapabilecek.

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

ABD’ye 132,9 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohum ihraç edildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 132,9 milyon dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.

Bakan Işıkhan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama