Bağırsaklarımızda gizli: Sonsuz kimyasallarla savaşıyor

Potansiyel Sağlık Riski: PFAS Nedir ve Neden Önemli?

Su geçirmez giysiler, yapışmaz tavalar, ruj ve gıda ambalajları gibi çeşitli ürünlerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), yağ ve su geçirmezlik özellikleri ile bilinirler. Ancak, bu kimyasallar doğada yıllarca çözünmeden kalabilirler ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmişlerdir.

Yiyecek ve Su ile Maruz Kalma

Çevresel ve sağlık üzerindeki endişeler artarken, pek çok insan bu kimyasallara yiyecek ve su yoluyla maruz kalmaktadır. PFAS bazen vücuttan atılsa da yıllarca kalabilir. Dr. Anna Lindell’in belirttiğine göre, PFAS’lar bir zamanlar güvenli kabul edilse de artık öyle değillerdir. Düşük seviyelerde akut toksik olmasalar da yavaş bir zehir gibi etki edebilirler.

Dr. Indra Roux ise halihazırda çevrede ve vücudumuzda bulunan PFAS’ların etkilerini azaltmamız gerektiğini vurgulamaktadır. PFAS’ları yok etmenin bir yolunu henüz bulamamasına rağmen bulguları, bu kimyasalları hücrelerimizden atmanın yollarını bulabileceğimizin işaretlerini vermektedir.

Bakterilerin PFAS’larla Savaşı

Bilim insanları, insan bağırsağındaki bazı bakterilerin PFAS moleküllerini emme ve hücrelerinde depolama kapasitesinin yüksek olduğunu keşfetmişlerdir. Dr. Kiran Patil’e göre, bu bakteriler PFAS’ları kümeler halinde depolayarak kendilerini toksik etkilerden koruyabilir.

Yapılan bir araştırma sonucunda, dokuz farklı bakteri türü farelerin bağırsaklarına aktarılmış ve bu bakteriler PFAS’ları hızla biriktirip dışkıyla atmışlardır. Bu bulgular, bağırsak mikrobiyomunun vücuttaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu yöntemin insanlar üzerinde henüz test edilmediğini belirtmek önemlidir.

 

Related Posts

Donmuş geçmişten gelen tehdit! Buzullar eriyor, sırlar açığa çıkıyor

Küresel ısınma, dünyayı yalnızca deniz seviyesindeki yükselmelerle değil, aynı zamanda binlerce yıl öncesine ait antik tehlikelerle de karşı karşıya bırakıyor. Buzulların hızla erimesi, bilim insanlarını hem heyecanlandıran hem de endişelendiren …

Yapay zeka çağında haberciliğin geleceği mümkün mü? Düşüşler ve yükselişler

Similarweb’in son raporu, dijital haber yayıncılığının yapay zeka çağında karşı karşıya olduğu çetin sınavı gözler önüne serdi. Rapora göre, yapay zekaya dayalı arama sonuçları ve kullanıcıların doğrudan yapay zeka platformlarından haber edinme …

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Samsung yeni Galaxy Buds Core kablosuz kulaklığını tanıttı

Samsung yeni kablosuz kulaklık modelini tanıttı. Fiyat performans odaklı olarak tanıtılan cihaz, ilk olarak Hindistan’da satışa çıkacak.

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”