Potansiyel Sağlık Riski: PFAS Nedir ve Neden Önemli?
Su geçirmez giysiler, yapışmaz tavalar, ruj ve gıda ambalajları gibi çeşitli ürünlerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), yağ ve su geçirmezlik özellikleri ile bilinirler. Ancak, bu kimyasallar doğada yıllarca çözünmeden kalabilirler ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmişlerdir.
Yiyecek ve Su ile Maruz Kalma
Çevresel ve sağlık üzerindeki endişeler artarken, pek çok insan bu kimyasallara yiyecek ve su yoluyla maruz kalmaktadır. PFAS bazen vücuttan atılsa da yıllarca kalabilir. Dr. Anna Lindell’in belirttiğine göre, PFAS’lar bir zamanlar güvenli kabul edilse de artık öyle değillerdir. Düşük seviyelerde akut toksik olmasalar da yavaş bir zehir gibi etki edebilirler.
Dr. Indra Roux ise halihazırda çevrede ve vücudumuzda bulunan PFAS’ların etkilerini azaltmamız gerektiğini vurgulamaktadır. PFAS’ları yok etmenin bir yolunu henüz bulamamasına rağmen bulguları, bu kimyasalları hücrelerimizden atmanın yollarını bulabileceğimizin işaretlerini vermektedir.
Bakterilerin PFAS’larla Savaşı
Bilim insanları, insan bağırsağındaki bazı bakterilerin PFAS moleküllerini emme ve hücrelerinde depolama kapasitesinin yüksek olduğunu keşfetmişlerdir. Dr. Kiran Patil’e göre, bu bakteriler PFAS’ları kümeler halinde depolayarak kendilerini toksik etkilerden koruyabilir.
Yapılan bir araştırma sonucunda, dokuz farklı bakteri türü farelerin bağırsaklarına aktarılmış ve bu bakteriler PFAS’ları hızla biriktirip dışkıyla atmışlardır. Bu bulgular, bağırsak mikrobiyomunun vücuttaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu yöntemin insanlar üzerinde henüz test edilmediğini belirtmek önemlidir.