Çat kapı misafire mayasız pişi! Kurtarıcı kahvaltı, sirkeyle puf puf tarif

Beklemeye vakti olmayanlar için birebir

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de şüphesiz pişi. Pratik bir şekilde hazırlanması ve karbonhidrat bombası olması sebebiyle birçok kişinin damaklarını bayram ettiren, kahvaltı sofrası denince akıllara gelen ilk lezzetlerden biri de pişi oluyor. Ancak hamurun mayalanmasını beklemeye vaktiniz yoksa ve misafiriniz çat kapı gelecekse mayasız pişi tarifi sizin için can kurtarıcı olabilir. ‘Mayasız pişi olur mu?’ diye düşünebilirsiniz. Ancak mayasız hamurdan pişi yapmak tabii ki mümkün.

Püf nokta: Sirke

Tarifin püf noktalarından biri de sirke. Sirke hamuru daha çok kabarmasına yardımcı olur ve hamurdan sirke tadı gelmez. Böylece hamur mayalanmasa bile ne çok sert ne de çok yumuşak olur. Yani tam pişi kıvamında!

Pişiyi kızartacağınız yağ ise duman çıkacak kadar sıcak olmamalı. Daha tatlı bir pişi yapmak isterseniz yağına biraz şeker katıp pişinizi tatlandırabilirsiniz.

Malzemeler

Mayasız pişinin hamurunu hazırlamak da çok kolay. İşte mayasız pişi tarifi için malzemeler: 2 su bardağı un1 çay bardağı yoğurt1 adet yumurta1 yemek kaşığı sirke (kabarması için çok iyi olur)1 tatlı kaşığı tuz1 paket kabartma tozu2–3 yemek kaşığı su (gerektikçe)Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı

Öncelikle yoğurt, yumurta, tuz ve sirkeyi aynı kapta karıştırın. Üstüne unu ve kabartma tozunu ekleyerek yapış yapış olmayacak bir kıvama gelene kadar hamuru yoğurun.

Hamuru yapış yapış olursa un, sert olduysa 1-2 kaşık su ekleyebilirsiniz. Vaktiniz varsa hamurun kabarması için 10-15 dakika üzerini örtüp bekletebilirsiniz. Hamur hazır olduktan sonra tezgahı hafif unlayıp merdane yardımıyla pişilerinizi istediğiniz uzunluk ve incelikte açabilirsiniz.

Hamuru kare, üçgen, dikdörtgen istediğiniz şekilde kestikten sonra derin bir tavada yağı kızartmaya başlayın. Kestiğiniz parçaları yağa atın ve her iki tarafı da kızarana kadar iyice pişirin. Eğer ocağın ateşi çok yüksek olursa hamurun dışı hızlı kızarıp içi de çiğ kalabilir.

Servis

Daha sonra kızarttığınız hamurları bir havlu kağıt üstüne alıp yağını güzelce çektirin. Devamı da sizin damak zevkinize kalmış. Tereyağ, reçel, bal, çikolata… Nasıl isterseniz öyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.