Hükümet harekete geçti! 400 bin kişinin borcu siliniyor!
Ödeme Gücü Bulunmayan Vatandaşlar İçin GSS Borçları Siliniyor
2025 yılına yaklaşırken ödeme gücü bulunmayan vatandaşların gözü, Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) yararlanmaya devam edip etmeyeceklerinde. Hükümet, ödeme gücü bulunmayanlar için bir kez daha harekete geçiyor.
GSS Nedir, Zorunlu mudur?
GSS; kişilerin öncelikle sağlıklarını korumayı ve sağlık riskleri ile karşılaştıklarında oluşabilecek harcamaların finansmanını sağlayan bir sigortadır. 85 milyonluk Türkiye’nin tamamını kapsayan Genel Sağlık Sigortası, zorunlu bir sigortadır ve hak ve yükümlülüklerinden vazgeçilmesi mümkün değildir.
- Bir işverenin emrinde çalışan 4/a’lılar,
- Bağ-Kur’lu 4/b’liler,
- Kamu idarelerinde çalışan 4/c’liler,
- İsteğe bağlı sigortalılar,
- Asgari ücretin üçte birinden az geliri olan vatandaşlar,
400 Bin Kişinin Borcu Silinecek
Önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulacak yasa teklifine göre, 2014 yılı borçları için af düzenlemesi hayata geçirilecek ve ödeme gücü bulunmayan 400 bin vatandaşın 250 milyon TL’yi aşan borcu silinecek.
10 Yıllık Borç Erteleme Yoluna Gidildi
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile, 2015 yılından bugüne kadar olan milyarlarca TL’lik borçlar bir yıl daha ertelenecek. Bu karar, milyonlarca vatandaşın geçim sıkıntısını bir nebze olsun hafifletecek.
GSS Borcu Neden Olur?
Çalışmayan kişilerin kendi primlerini ödemeleri gerekmektedir. Primlerini ödemeyenlere her ay sigorta borcu çıkarılır ve bu borç birikir. GSS borcunun zamanında ödenmemesi durumunda SGK icra veya haciz yoluyla borcu tahsil edebilir, ayrıca sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.
2015’ten Beri Uygulama Ne Durumda?
GSS kapsamındaki kişilere prim borçlarına bakılmaksızın 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren sağlık hizmeti sunulmaktadır. Bu uygulama, neredeyse her yıl Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Kararları ile uzatılmış ve son olarak 7977 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştır.