Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz Çelik Sektöründe Anti Damping Soruşturması: Ağustos ve Eylül Karar Ayları Olabilir

Türkiye’de paslanmaz çelik sektörü, 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşırken, sektörü doğrudan etkileyen en önemli konulardan biri anti damping soruşturması oldu. Özellikle soğuk haddelenmiş yassı paslanmaz çelik ürünlerine odaklanan soruşturmanın, sadece üreticileri değil; mutfak araç gereçlerinden beyaz eşyaya, otomotivden makine imalatına kadar geniş bir yelpazedeki sektörleri de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Ağustos veya Eylül Ayı Karar Ayları Olabilir

Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen anti damping sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çin ve Endonezya’dan gelen ürünleri kapsayan soruşturmanın yerinde denetim aşamasına geçtiğini açıklayan Küçükemre, “İlgili firmalar Türkiye’ye bilgi desteği sağladı, bakanlığımızın performansına göre ağustos ya da eylül ayında karar açıklanabilir” dedi.

Sektör Durumdan Ağır Etkilenebilir

Olası olumsuz bir kararın sektöre ağır bir fatura çıkarabileceğini vurgulayan Küçükemre, “Fiyat artışları kaçınılmaz olur. Bunun sonucunda hem iç piyasada maliyetler artar hem de ihracat gücümüz zayıflar. Birçok sektörde üretim azalır, istihdam kayıpları yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Türkiye Yılda 2 Milyar Dolarlık İthalat Yapıyor: Üretim Tesisi Yok

Türkiye’de paslanmaz çelikte ergitme formunda üretim bulunmadığını ve yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat yapıldığını hatırlatan Küçükemre, entegre üretim tesisleri için tüm altyapının hazır olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Avrupa başta olmak üzere 2 milyon tonluk dev ihracat potansiyelinin ortasında konumlandığını belirten Küçükemre, bu yatırımın hem iç tüketimi karşılayacağını hem de ihracat gücünü katlayacağını söyledi.

Verginin Yüzde 8’den Yüzde 12’ye Çıkarılması

Soruşturma sürecinin yanı sıra sektörü etkileyen diğer faktörler arasında yükselen gümrük vergisi de öne çıkıyor. Yüzde 8 olan verginin ani bir kararla yüzde 12’ye çıkarıldığını belirten Küçükemre, bu uygulamanın sektördeki firmaların rekabet gücünü düşürdüğünü, fiyatları artırdığını ve dış pazarlarda dezavantaj oluşturduğunu kaydetti.

Çinli Firma Türkiye’de Tesis Kuruyor

2024’ün ilk yarısında istikrarlı bir fiyat dengesi yakalansa da yılın ikinci yarısında fiyatlardaki düşüşün firmaların kârlılığını erittiğini aktaran Küçükemre, özellikle son beş yılda sektörün yüksek ithalat oranlarına rağmen düşük kârlarla mücadele ettiğini belirtti. Sektörde üretim kapasitesini artıracak yerli yatırımlara dikkat çeken Küçükemre, Çinli Yongjin Technology Group’un Yalova’da 257 milyon dolarlık yatırımla bir tesis kuracağını, bu yatırımın sektördeki fırsatlara işaret ettiğini vurguladı.

Related Posts

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yapay zekaya her şey sorulur mu? Uzmanı yanıtladı

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekaya sorulacak sorulara dair önemli ipuçlarını paylaştı. Peki yapay zekaya her şey sorulur mu?

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.

0 faizle kredi kampanyası: Otomobil alacaklar dikkat

Citroen, mayıs ayına özel olarak binek ve hafif ticari araç modellerinde sıfır faizli kredi kampanyası başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, kampanya kapsamında yeni Citroen C4’ün benzinli versiyonunda 150 bin lira için 12 ay vadeli ve yüzde 0 …

Trump: ‘Çin ile Amerika’nın yararına anlaşma yapmalıyız’

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu yapılacak ABD-Çin görüşmeleri öncesinde “(Çin ile) Amerika için iyi bir anlaşma yapmalıyız.” dedi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir