Küçükbaş kurbanlık arzında sıkıntı beklenmiyor

Türkiye’de Kurbanlık Hayvan Satışları Hakkında Genel Değerlendirme

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı olan Çelik, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık hayvan varlığı ve satışı hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik, kurbanlık satışlarının başladığını belirterek, “Bu yıl da geçmiş yıllardan farksız olarak kurbanlık hayvan arzında herhangi bir eksiklik yaşanmayacak. Çok sayıda kurbanlık hayvan satışa hazır durumda. Her yıl 2,5-3 milyon arasında küçükbaş hayvan kurbanlık olarak satılmaktadır. Bu yıl ise 3 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan, yetiştiricilerimiz tarafından satışa sunulacak.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların genellikle küçükbaş hayvanlara yöneldiğini belirten Çelik, “Kurbanlık hayvan fiyatları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Bu yıl ise fiyatlarda geçen seneye göre ortalama yüzde 18 artış bekleniyor. Bu fiyat artışında, yem gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği en büyük etken olarak ön plana çıkıyor. Canlı kilogram fiyatı küçükbaş hayvanlarda 270 ile 300 lira arasında değişiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız kurbanlıklar için 11 ile 18 bin lira arasında ödeme yapacaklar. Büyükbaş hayvanlarda ise fiyatlar 100 bin ile 160 bin lira arasında değişebilmektedir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kurban hisse bedelinin 13.500 lira olduğunu hatırlatan Çelik, bu fiyatı makul bulduklarını ifade etti.

Kurbanlık hayvanlarını bizzat satın almak isteyen vatandaşları, ticari amaç güden kuruluşlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, “Kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep edilmemeli.” dedi.

“Belediyelerden Kurban Satış Yerlerinde Destek Bekliyoruz”

Çelik, kurban satış yerleri konusunda belediyelere çağrıda bulunarak, “Her yıl Kurban Bayramı öncesinde belediyelere, yetiştiricilere destek olmaları çağrısında bulunuyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak belediyeler, yüksek miktarlarda işgaliye ücreti talep ediyorlar. Bu nedenle belediyelerimizin Kurban Bayramı’nı sadece bir gelir kapısı olarak görmeyerek yetiştiricilere destek olmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.

Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemesi başladı

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Araç sahipleri, 31 Temmuz 2025’e kadar ödemelerini e-Devlet, Dijital Vergi Dairesi, bankalar, PTT ve vergi daireleri aracılığıyla yapabilecek.

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

ABD’ye 132,9 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohum ihraç edildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 132,9 milyon dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.