Romanya’da enflasyon yerinde saydı

Romanya Enflasyon Oranları Nisan 2025

Romanya’da Nisan 2025 itibarıyla yıllık enflasyon oranı yüzde 4,85 olarak belirlendi. Bu oran, bir önceki ay Mart’ta kaydedilen yüzde 4,86 seviyesine oldukça yakın seyretti. Romanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, enflasyon oranı piyasa beklentilerinin hafif altında kalarak yüzde 5’in altında kaldı. Bu durum, Romanya Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırma baskısını azaltabilir.


Moldova enflasyonu yüzde 7,8’e geriledi

Gıda Fiyatları Arttı, Hizmetlerde Yavaşlama Gözlendi

Nisan ayında gıda fiyatlarındaki artış dikkat çekici oldu. Mart ayında yüzde 5,10 olan gıda fiyatlarındaki artış oranı, Nisan ayında yüzde 5,57 seviyesine yükseldi. Buna karşılık, hizmet fiyatlarında ise bir yavaşlama gözlendi. Mart ayında yüzde 6,99 olan artış oranı, Nisan’da yüzde 6,83’e geriledi. Ayrıca, gıda dışı ürünlerdeki fiyat artışı da yüzde 3,84’ten yüzde 3,53’e düştü. Bu durum, harcamalarda farklı maliyet baskılarının olduğunu gösteriyor.


Romanya perakende satışlarda aylık düşüş

Aylık Tüketici Fiyatlarındaki Artış Yavaşladı

Nisan ayında aylık bazda değerlendirildiğinde, tüketici fiyatları yalnızca yüzde 0,07 oranında artış kaydetti. Mart ayında ise bu artış yüzde 0,27 seviyesindeydi. Bu yavaşlama, fiyat baskılarında kısa vadeli bir gevşeme olduğunu işaret ediyor. Ekonomistler, enflasyonun bu seyriyle birlikte Romanya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutabileceğini değerlendiriyor. Özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi, dar gelirli kesimler üzerinde olumsuz etki yaratmaya devam ediyor.

Related Posts

Bakanlığın yüzde 75 hibesiyle 73 üreticiye kuru fasulye tohumu verildi

Edirne genelinde, 73 üreticiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi” (TAKE) kapsamında, 625 dekar alana ekilmek üzere yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu verildi. “Tarım Arazilerinin Kullanımının …

Bayram yaklaşırken kurban pazarı hareketlendi: 2025 kurbanlık fiyatları ne kadar?

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesim alanlarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla kıyasla yüzde 35 oranında artması bekleniyor. Hem alıcıyı hem de satıcıyı zorlayan bu artış, pazarları daha bayram gelmeden hareketlendirmiş durumda.

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yapay zekaya her şey sorulur mu? Uzmanı yanıtladı

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, yapay zekaya sorulacak sorulara dair önemli ipuçlarını paylaştı. Peki yapay zekaya her şey sorulur mu?

Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz çelikte Çin ve Endonezya menşeli ürünlere yönelik anti damping soruşturması, mutfak eşyasından otomotive kadar birçok sektörde fiyat artışlarını tetikleyebilir. PASİD Başkanı Arslan Küçükemre, olası vergiler ve soruşturma sonucuyla iç piyasada maliyetlerin artacağı, ihracat gücünün zayıflayacağı uyarısında bulundu.

CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sayımlarına dikkat çekerek “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. ” dedi.