Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Doğu Karadeniz Mineralli Suları ve Sağlık

Doğu Karadeniz, muhteşem doğasıyla olduğu kadar zengin yer altı su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor. Kentte böbrek taşı, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu sular halk arasında “şifalı su” ya da ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle “acı su” olarak da anılıyor.

Bölgede çıkan düşük debili mineralli suların tüketimine ilişkin uzmanlar, tarım alanlarından uzak, belgeli ve analizi yapılmış suların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Trabzon’da 20 Kaynak Tespit Edildi

KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizleri yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının kullanım alanlarına dikkat çekiyor. Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 kaynağın varlığı tespit edilmiş. Ancak birçoğunun debi ve boşalım açısından yetersiz olduğu belirlenmiş.

‘Sağlık Açısından Dikkat Edilmeli’

Maden sularının rastgele ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine karşı çıkan Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analiz edilip özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Su içerisinde bulunan iyonlar, ağır metaller ve zararlı parametreler sağlık açısından risk oluşturabilir, bu yüzden kullanmadan önce dikkatle incelenmeli.

‘Su Kaynaklarının Kontrolü Önemli’

Gültekin, su kaynaklarının gelecekte daha da değerli hale geleceğine dikkat çekerek, bölgedeki su kaynaklarının kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Su kaynaklarının analiz edilmesi ve doğru kullanılmasının önemine değinen uzmanlar, yöre halkının bilinçli bir şekilde suyu tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Doğal ve Şifalı Suların Tüketimi’

Bölgede şifalı su içen Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inanarak yıllardır bu suyu kullanıyor. Köylerde bulunan kaynak sularının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini belirten Coşkun Komar ise su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemini vurguluyor.

Related Posts

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Prof. Dr. Adnan Kara: Osseoıntegrasyon sayesinde amputasyon hastalarında doğal yürüyüş mümkün

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.